Aardwarmte

Aardkern - Aardwarmte

De Aardkern

Door extreem hoge temperaturen in diepere lagen van de aarde worden delen van de aardkorst opgewarmd tot hoge temperaturen. Op bepaalde gebieden op aarde, bijvoorbeeld vulkanische gebieden zoals IJsland, komen deze temperaturen relatief dicht onder het aardoppervlak voor. Deze warmte kan in dat geval worden gebruikt om elektriciteit te produceren. Als de temperaturen minder hoog zijn kunnen zij mogelijk voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het verwarmen van gebouwen.

Er is ook warmte aanwezig in de bovenste laag van het aardoppervlak doordat deze is opgewarmd door de zon. Deze warmte kan worden gebruikt bij het verwarmen van bijvoorbeeld huizen. Op warme dagen in de zomer kan de grondtemperatuur juist voor koeling worden gebruikt.

Geothermische energie in Nederland

In Nederland wordt aardwarmte gebruikt om bouwwerken te verwarmen. Door ondergrondse buizen wordt water verwarmd totdat deze de grondtemperatuur heeft bereikt. Een warmtepomp kan het water vervolgens op hogere temperatuur brengen. Dit is vaak nodig omdat de grondtemperatuur niet hoog genoeg is. Ga in het menu naar Warmtepomp voor meer informatie.

In Nederland is het ook mogelijk om diepten te bereiken die gebruik van geothermische energie interessanter maken. Dit is echter economisch vaak niet haalbaar, omdat het bereiken van deze diepten te duur is.

Aardwarmte in huis

Aardwarmte wordt steeds vaker als warmtebron gebruikt voor het verwarmen van de woning. Het grote voordeel hiervan is dat er wordt bespaard op verwarmingskosten, en er minder energie wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Het nadeel is wel dat er in de meeste gevallen een investering nodig is. Toch kan aardwarmte een zeer voordelige warmtebron voor de woning zijn.