// Innovaties

Caltech ontwikkelt efficiënte zonnecel

donderdag 18 maart 2010 • 1 Reactie
Caltech ontwikkelt efficiënte zonnecel

Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) hebben een nieuw soort flexibele zonnecel ontwikkeld met een efficiëntie van 80%. De zonnecel kan 85% van het mogelijk op te vangen zonlicht absorberen, en kan vervolgens 90% tot 100% van de fotonen omzetten in elektronen.

Een groot verschil met conventionele zonnecellen is de hoeveelheid licht die de nieuwe zonnecellen kunnen absorberen. Professor Harry Atwater legt uit dat er meerdere materialen zijn die zonlicht in deze mate kunnen absorberen, maar dat elektriciteit genereren bij deze altijd een probleem was waardoor ze niet geschikt waren voor gebruik in zonnecellen. De nieuwe zonnecel kan zowel een grote hoeveelheid licht absorberen als het licht zeer efficiënt omzetten naar elektriciteit. Dit maakt de nieuwe uitvinding een zonnecel van zeer hoge kwaliteit.

De zonnecel bestaat uit meerdere dunne draden silicium, een materiaal dat ook gebruikt wordt in huidige zonnecellen. Hierdoor is elke dunne draad afzonderlijk een efficiënte zonnecel. Echter, door deze dunne draden te koppelen aan elkaar kan de efficiëntie significant worden vergroot. Professor Harry Atwater legt uit: “Licht valt op iedere draad, waarvan een gedeelte geabsorbeerd wordt en een gedeelte weerkaatst. Doordat het weerkaatste licht weer wordt opgevangen door een andere draad, wordt er in zijn geheel zeer veel licht geabsorbeerd.”

Een ander voordeel van de zonnecel is dat slechts 2% van het totale volume bestaat uit silicium. Doordat de zonnecel bestaat uit een kleine hoeveelheid van deze dure grondstof, kan de zonnecel naar verwachting goedkoper worden geproduceerd dan de traditionele zonnecel. Daarnaast bestaat de rest van de zonnecel uit een polymeer, waardoor hij zeer flexibel is wat ook weer verschillende voordelen voor het productieproces met zich mee brengt.

De volgende stap in het onderzoek is het vergroten van de capaciteit en het oppervlak van de zonnecel. Zoals het er nu naar uit zal dit geen invloed hebben op de efficiëntie van de zonnecel.

Caltech
Nature journal

Tags: Tags: ,

1 Reactie

Reactie van Jacques van Lierop
17 oktober 2011 - 19:52

Beste site,

Zeer interessante innovatie, hebben jullie enig idee of deze techniek nu in 2011 in Nederland al toegepast/ te koop is?

m.v.g.

Jacques van Lierop

Reageer