// Innovaties

Zonnepanelen vervangen asfalt

vrijdag 1 januari 2010 • Reageren
Zonnepanelen vervangen asfalt

De Amerikaanse onderneming Solar Roadways heeft een wegdek ontwikkeld dat bestaat uit zonnecellen in plaats van asfalt. De gedachte is om al het asfalt in de Verenigde Staten te vervangen met deze zonnepanelen. Dit zou volgens Solar Roadways namelijk leiden tot energieopwekking waarmee bijna de hele wereld van energie kan worden voorzien.

Elk zonnepaneel is opgebouwd uit drie lagen. De bovenste laag, het wegoppervlak, is een doorzichtige laag die zonlicht door laat en tevens een goede, berijdbare ondergrond biedt. De tweede (elektronische) laag bevat zonnecellen om zonne-energie op te wekken, en LED verlichting om belijning en waarschuwingssignalen te tonen op het wegdek. De onderste laag distribueert de groene stroom en beschermt de panelen.

De zonnewegen zouden bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, in staat zijn sneeuw weg te smelten, en elektrische auto’s bij iedere parkeerplaats op te laden.Solar Roadways heeft een subsidie van $100.000 gekregen voor het maken van een prototype. Om de gehele VS te voorzien van Solar Roadways is naar schatting een slordige $5 miljard nodig.

Tags: Tags: , , ,

Reageer