Zonneboiler

Een zonneboiler is een installatie die met behulp van een zonnecollector water opwarmt en opslaat voor gebruik. Er wordt een vlakke-plaat collector op het dak geplaatst, welke water verwarmt dat door de buizen onder de absorberplaat lopen. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen en op temperatuur gehouden in een boiler.

Een naverwarmer zorgt ervoor dat de temperatuur van het water hoog blijft wanneer de zonnecollector dit niet kan verzorgen. Dit is vaak de cv-ketel.

Het rendement van een zonneboiler is onder andere afhankelijk van de kwaliteit, grootte en oriëntatie van de zonnecollector. De zonneboiler heeft een levensduur van minstens 20 jaar.

De vlakke-plaat zonnecollector

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector bestaat uit buizen waar water doorheen loopt, en is geplaatst op het dak. De zon verwarmt het water in de buizen, waarna het water naar de boiler stroomt.

Er zijn 4 verschillende soorten zonneboilers:

Standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector van ongeveer 3 m2 en een boiler met een inhoud van tussen de 80 en 120 liter.

Cv-zonneboiler

CV Zonneboiler (afb: S.Novem)

De cv-zonneboiler levert ondanks zijn naam alleen warm kraanwater. Echter, de verbinding met de cv- of hr-ketel zorgt ervoor dat er geen naverwarmer nodig is. De cv-zonneboiler heeft over het algemeen 100 tot 240 liter warm water paraat.

Compact zonneboiler

De compactzonneboiler bespaart ruimte in huis door de boiler direct bij de zonnecollector te plaatsen. De boiler heeft een inhoud van 75 tot 140 liter. Doordat de boiler bij de zonnecollector wordt geplaatst, wordt het dak extra belast. Hierdoor zijn niet alle daken geschikt voor een compact zonneboiler.

Zonneboilercombi

De zonneboilercombi is als enige zonneboiler in staat om naast warm water te leveren ook een woning te verwarmen. Door hoge aanschafkosten en beperkte subsidies is deze boiler milieuvriendelijk maar financieel onaantrekkelijk.

Kosten

Een cv-zonneboiler plus installatie kost over het algemeen tussen de €3000 en €4000. Hierbij zorgt de cv-ketel voor verwarming van water wanneer de zonneboiler dit niet kan doen.

Besparingen

Met een zonneboiler kan gemiddeld €100 per jaar worden bespaard op de energierekening, of 25% tot 50% van de kosten voor het opwarmen van water. Wanneer de zonneboiler een elektrische boiler vervangt loopt de besparing al snel op tot €250 per jaar. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar die de financiële besparing kan vergroten.

De energieterugverdientijd, de tijd dat de zonneboiler de energie heeft opgewekt die nodig was om hem te produceren, is 1 jaar. Na dit jaar zorgt de besparing dus tevens voor een besparing in gasverbruik en CO2-uitstoot.

Subsidieregeling Duurzame warmte

De subsidieregeling Duurzame warmte is een subsidie voor onder andere de aanschaf van een zonneboiler. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de boiler. De subsidie voor zonneboilers met een collectoroppervlak tot en met 6m2 is €200 per GigaJoule, voor systemen met een groter collectoroppervlak is dit €125 per GigaJoule. Voor een gemiddelde zonnecollector betekent dit een totale subsidie van €700.

De subsidie is tot en met december 2011 aan te vragen op de website van SenterNovem met behulp van een DigiD. Binnen dertien weken ontvangt de subsidieaanvrager een brief met de toezegging van de subsidie.

Regionale / overige subsidies

Naast de landelijke SDE subsidie zijn er mogelijk regionale subsidies te verkrijgen. Een overzicht van alle beschikbare subsidies per woonplaats kan worden gevonden op Energiesubsidiewijzer.nl.